Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova (Eleanor Roosevelt)

Dani europskog naslijeđa

Manifestacija "Dani europskog naslijeđa" održala se u Orašju od 25. do 27. listopada 2017. godine, u kojoj sam i ja, Ivana I., sudjelovala i ponovno osvojila prvo mjesto za literalni rad. Radi se o pjesmi pod nazivom "Tajne Vareša". Sudjelovali su učenici i nastavnici/profesori, osnovnih i srednjih škola, iz raznih gradova Federacije BiH. U Orašje sam išla u pratnji prof. Lare Brđanović, profesorice engleskog jezika.

U srijedu, 25. listopada u 11.00 sati, u hotelu „Navis“, održalo se svečano otvaranje manifestacije. Obišli smo i upoznali kulturna i prirodna bogatstva Orašja, kao što su: džamija Azizija u Orašju, muzej Vrata Bosne i franjevački samostan Tolisa te župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je najveća i najljepša crkva na području BiH. Imali smo priliku vidjeti i prekrasne tradicionalne ručne radove čipkarica iz Oštre Luke - Boka. Ovom prigodom je federalna ministrica Zora Dujmović svečano otvorila i nove prostorije u kojima su bili izloženi njihovi radovi. U 20.00 sati u “Dvoru” Tolisa održana je izložba učeničkih radova i svečana dodjela diploma i zahvalnica.

U četvrtak, 26.10. u OŠ. „Fra Ilije Starčevića“ u Tolisi predstavljena nam je tradicija pletenja od vrbove šibe, radionica na temu "Pletem korpu od vrbova pruća". U kino dvorani, u Orašju smo gledali projekciju nagrađenih video radova "Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu."

U susjednom gradu Odžaku smo posjetili Vijećnicu te srednju školu „Pere Zečevića“, gdje smo se družili, naučili nešto novo te na kraju i zaigrali kolo. Također smo nazočili recitiranju poezije od Muse Ćazima Ćatića u Odžaku, rodnom gradu pjesnika, te brojnim aktivnostima u kojima smo se upoznavali, družili i stjecali nova prijateljstva.

Ovo je za mene bilo uistinu lijepo iskustvo. Uživala sam u kulturnim i prirodnim bogatstvima Posavine, predivnom kraju naše lijepe Bosne i Hercegovine. Upoznala sam mnogo zanimljivih prijatelja, a s njima i njihove tradicije i kulture.

Pjesmu "Tajne Vareša" sam napisala s ciljem da se stanovnici ovog grada ponose i budu svjesni što sve imaju. I da privučem pozornost prolaznicima, da navrate u naš kraj koji je vrijedan posjete, zbog svoje povijesti i prirode.

Ja niti sam tu rođena, niti se mogu pohvaliti nekim dugogodišnjim životom u Varešu, ali mogu reći sljedeće: učinit će vam se da je razrušen, beživotan, pust, mrtav, ali zakopate li samo malo ispod površine ostat ćete zapanjeni. Sretna sam i zahvalna što me moje životne nevolje "osudiše" na život u Varešu. Ako ikada budete imali priliku, dođite, posjetite ga, uživajte u netaknutoj, čistoj, prekrasnoj prirodi i još boljim ljudima.

 

TAJNE VAREŠA

Pođeš li od Breze

kanjonom rijeke Stavnje,

doći ćeš do grada

kojim spokoj vlada.

Na prvi pogled prazan i tih,

al', vjeruj, voljeniji od svih.

Na periferiji grada

mozaik vareškog grba nalazi se sada,

na putu do središta njegovog

ruševine nam pripovjedaju svoju kob.

Kip vareškog rudara s desne strane

spomen je na dolinu željeza i prošle dane.

Željezna ruda u Antičko vrijeme se talila

voda sve rudno bogatstvo potopila,

kameni most više od tri stoljeća

govori nam kakva se dogodila nesreća.

Ne plači pored mosta,

Akif sa svojom Ankom zauvijek osta.

Na koncu, obiđi

Kraljevski grad Bobovac,

u njemu su sačuvane zidine

o kojima povijest piše

i ništa nju ne može da obriše.

Mali dio Vareša ovo je samo.

Hej, čovječe, dođi 'vamo

da ti tajne naše otkrijemo

i zauvijek ljubav poklonimo.

 

Ivana IvkovićDani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa
Dani europskog naslijeđa

Donatori (pojedinci i kompanije)

Socijalna skrb izvan vlastite obitelji u sklopu stalnog smještaja osigurava...

Kako pomoći

Kumstva

Osim materijalne pomoći djeci su važni i međusobni odnosi i blizina, tj. stvaranje novih poznanstava...

Kako pomoći

Volonteri

Osim što su vrlo dragocjena pomoć odgajateljima, volonteri djeluju kao most između djece unutar ustanove i vanjske...

Kako pomoći